Loading…
UK1 DE french

Poučne staze

Poučna staza Velika  Paklenica
Najposjećenija staza u parku koja vodi od kanjona Velike Paklenice do Planinarskog doma. Na stazi se nalazi 10 interpretativnih ploča koje educiraju o prirodnim osobitostima NP Paklenica i kulturnim značajkama ovog područja.

Poučna staza Velika Paklenica

Poučna staza Paklarić s  vidikovcem
Poučna staza Paklarić smještena je uz lijevu obalu potoka nedaleko od ulazne recepcije. Ulaz na stazu je označen pločama. Poučna staza počinje starim, preuređenim pakleničkim mlinom te vodi do utvrde Paklarić, koja se nalazi na koti od 121 m, i vidikovca s kojeg se pruža panoramski pogled. Duljina staze je 550 m, a opremljena je s četiri edukativno-informativna panoa: velebitski stanovi, tradicionalna poljoprivreda, stočarstvo u južnom Velebitu i karavanski put.  Na vidikovcu se nalazi teleskop i dvije interpretativne ploče o važnijim arheološkim lokalitetima.

Poučna staza Paklarić

Vidikovac Paklarić

O utvrdi Paklarić
Arheološko istraživanje Paklarića provedeno je 2001. godine. Na istočnom dijelu platoa obuhvaćen je obrambeni zid, a pronađena je manja količina prapovijesne keramike i veća količina srednjovjekovne keramike. Smatra se da je navedeni obrambeni zid izgrađen u kasnom srednjem vijeku (14.-16. st) na ostacima i od ostataka prapovijesnog suhozidnog bedema. Na zapadnom rubu platoa pronađena je velika količina životinjskih kostiju, školjki i veća količina ulomaka zemljanog posuđa. Značajni su i nalazi triju srebrnih novčića mletačkih duždeva. Smatra se da je i taj obrambeni objekt izgrađen u kasnom srednjem vijeku, te da je nadzirao značajnu komunikaciju koja je kroz Paklenicu vodila od mora prema Lici i obrnuto.

Utvrda Paklarić

Poučna staza „Kratko putovanje kroz prošlost“ i biciklistička staza Starigrad - Reljani 
Osam kilometara duga biciklističko-pješačka staza vodi od središta Starigrada-Paklenice do ulazne recepcije u Velikoj Paklenici, pa kroz stare zaseoke, preko Male Paklenice do Selina. Poučna staza „Kratko putovanje kroz prošlost“dio je ove pješačko-biciklističke staze. Opremljena je s pet interpretativnih ploča koji prikazuju povijest ovog kraja od prapovijesti do danas.

Biciklistička staza

Pješačko - edukativna staza "Pjeskarica"
Pješačko - edukativna staza "Pjeskarica“  proteže se od Pakleničkog mlina  do parkirališta u kanjonu, uz istočnu obalu potoka. Staza duga 1.500 m prolazi kroz područje raznolikih reljefnih oblika i bogate vegetacije. Na početku staze se nalazi „učionica“ za provođenje edukativnih programa pod nazivom „Škola u prirodi“,  a ostatak staze opremljen je interpretativnim pločama.

Koliko ste puta posjetili Nacionalni park Paklenicu?

Nikada - 39.8%
1 puta - 17%
2 puta - 8.4%
3 do 5 puta - 8.9%
više od 5 puta - 24%

Ukupan broj glasova: 2957
The voting for this poll has ended on: Prosinac 19, 2015

Javna ustanova Nacionalni park Paklenica
Dr. Franje Tuđmana 14a
HR - 23244 Starigrad-Paklenica

Tel.: 00385 / 23 / 369-155, 369-202, 369 -803 (Ulazna recepcija Parka)
Fax: 00385 / 23 / 359-133

E-mail:
np-paklenica@paklenica.hr
prezentacija@paklenica.hr 

OIB: 24913665146
IBAN: HR0623300031100028968, Splitska banka

mzoip logo hr full 1                                              
 

Dizajn i izrada Meridies web design - Sva prava pridržana.