07 Srpanj 2021

Četvrta obljetnica upisa na UNESCO popis Svjetske baštine

Netaknute bukove šume Nacionalnog parka Paklenica nalaze se pod najstrožom zaštitom te su dio UNESCO-ovog dobra „Bukove prašume i izvorne bukove šume Karpata i ostalih regija Europe“.

Zdrave i očuvane stare šume izuzetno su važne u ublažavanju utjecaja klimatskih promjena. Životni vijek bukve iznosi više od 300 godina, a jedno stablo bukve stare 100 godina primjerice „pojede“ 2,5 kg ugljičnog dioksida iz atmosfere te oslobodi oko 1,7 kg kisika u jednom satu. To je količina kisika koju 50 osoba u prosjeku treba da bi disali sat vremena. Zamislite samo koliko kisika jedna bukva proizvede u svom životu!

Osim toga, ovakvi šumski ekosustavi predstavljaju stanište mnogim drugim živim organizmima i doprinose očuvanju ukupne bioraznolikosti.

Kako bi podržali važnost očuvanja starih bukovih šuma, koje su ključne za ublažavanje utjecaja klimatskih promjena te veliku biološku raznolikost, imate priliku postati „posvojitelj“ stabla bukve u jednoj od najvrjednijih i najočuvanijih bukovih šuma u Europi!  

Na našoj facebook stranici u komentare ukratko napiši (max. 5-6 rečenica) zašto bi baš ti trebao biti posvojitelj jedne bukve koja se nalazi na UNESCO-ovom Popisu Svjetske baštine.

Sudionici za čije se najoriginalnije razloge za „posvajanje“ bukve naš žiri odluči, postaju posvojitelji jednog stabla, dobivaju koordinate lokacije gdje se stablo nalazi kako bi mogli i osobno obići svoje stablo te dobivaju i jednu godišnju propusnicu za besplatan ulaz u Nacionalni Park. I to nije sve! Dobivaš još i:

  • diplomu: „U šumi UNESCO-ove Svjetske baštine živi i moja bukva!“
  • iskaznicu „ime i prezime“ – posvojitelj bukve - sa slikom posvojene bukve

Kako bi znao što se događa s tvojim stablom, povremeno ćemo te izvještavati o njegovom stanju.

Natječaj traje od 7. srpnja do 14. srpnja 2021. do 14:30 h, a odabrane „posvojitelje“ ćemo objaviti na našoj facebook stranici 16. srpnja 2021.

Ako netko nema facebook profil može nam svoje razloge poslati i na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., pa ćemo ih mi objaviti na facebook objavi u komentarima.

Ako želiš i ako imaš vremena, molimo te da lajkaš i podijeliš ovu objavu.