Plastic free zone

Lenta PNG

Naziv projekta: PLASTIC FREE ZONE

Izvor sufinanciranja: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (do 80 % prihvatljivih troškova)

Korisnik sredstava: Javna ustanova Nacionalni park Paklenica ( i ostale javne ustanove nacionalni parkovi i parkovi prirode prema Pozivu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost)

Provedba projekta: 2022 - 2023.

Ukupni troškovi provedbe Projekta: 13.249,39 EUR (bez PDV)

Očekivana sredstva Fonda: 10.599,51 EUR (bez PDV)

Iznos vlastitog sudjelovanja u provedbi Projekta: 2.649,88 EUR (bez PDV)

Cilj projekta: Razvijanje svijesti o potrebi recikliranja i odvajanja otpada te smanjenju korištenja plastike u Nacionalnom parku i u lokalnoj zajednici

Opis projekta: Javna ustanova Nacionalni park Paklenica odazivom na Poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prema javnim ustanovama (nacionalni parkovi i parkovi prirode), uključila se u program „Plastic free zone“ kako bi kroz aktivnosti planirane Projektom potaknula svijest posjetitelja Nacionalnog parka i cijele lokalne zajednice o šteti koju plastični otpad stvara u prirodi i svakodnevnom životu ljudi. Ovim Projektom provest će se niz aktivnosti usmjerenih na podupiranje mjera koje doprinose minimaliziranju korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda kao i uklanjanju plastičnog otpada Nacionalnom parku i okolici. Iako je plastika uvelike olakšala svakodnevni život i tijekom posljednjih 70 godina postala jedan od najvažnijih materijala, količina plastičnog otpada i njegov utjecaj na prirodu posljednjih je godina postao globalni problem koji se trebao pokušati umanjiti na individualnoj razini kroz promjene svijesti o korištenju i odlaganju plastike te sveukupnih životnih navika.

Europa zauzima drugo mjesto u svijetu u produkciji plastike, prema posljednjim istraživanjima čak do 80% proizvedenog otpada završi u morskom okolišu i procjenjuje se da čak 300 000 000 tona plastičnog otpada pluta svjetskim morima. Plastika je dospjela i na najviše vrhove svijeta pa je na Mount Everestu zabilježena značajna količina mikroplastike.

Aktivnosti na Projektu:

  • Nabava ekološki prihvatljivih proizvoda za svakodnevnu upotrebu u prostorijama Ustanove i ugostiteljskim objektima kojima upravlja Ustanova. Primjerice, papirnate čaše i metalni lončići za sokove/kavu/čaj u Lugarnici.
  • Nabava ekološki prihvatljivih proizvoda dijeljenje lokalnom stanovništvu i posjetiteljima. Primjerice, platnene torbe za kupovinu, tekstilne vrećice za vaganje voća i povrća kako bi se smanjila upotreba plastičnih, metalne i staklene boce za napitke.
  • Organizacija dviju predstava za djecu (polaznike vrtića i nižih razreda osnovne škole):
  • Naš zeleni svijet – ekoedukativna predstava koja djeci na pristupačan način pokazuje i uči ih od najranije dobi kako pravilno odvajati otpad i reciklirati kako bismo održali našu okolinu zdravom i čistom.
  • Plavi planet – ekoedukativna predstava koja na zanimljiv i zabavan način educira djecu o temama očuvanja mora, rijeka, jezera i okoliša općenito.
  • Organizacija 5 edukativnih radionica i predavanje za posjetitelje i lokalnu zajednicu na temu života bez plastike i smanjenje upotrebe plastičnih proizvoda u nekim od najvažnijih aspekata života poput igre, čišćenja, prehrane i uljepšavanja.