Penjalište

Nacionalni park Paklenica je najznačajniji hrvatski penjački centar, poznat i izvan granica Hrvatske. Posebnu draž ovom penjalištu daje i blizina morske obale, pa je Paklenička rivijera idealno mjesto za kombinaciju penjanja i sportova na vodi.

Danas na pakleničkom penjalištu, koje je uređeno u karbonatnim stijenama,  postoji oko 590 opremljenih i uređenih smjerova različitih težina i dužina (ocjene od 3 do 9a), pa svaki penjač može pronaći ponešto za svoj užitak.

Najveći broj kratkih sportskih smjerova nalazi se u Klancima, najužem dijelu kanjona Velike Paklenice, koji su zbog laganog pristupa pogodni i penjačima s malom djecom.
Za penjanje u zimskim mjesecima posebno je zanimljiv i pogodan sektor Crljenica.

Najpoznatija stijena za penjanje u Paklenici je Anića kuk, u kojemu se nalaze i do 350 m dugi smjerovi različitog karaktera, od neopremljenih, preko tehničkih do modernih dugih sportskih smjerova.

Penjačima su privlačni i  brojni dugi smjerovi u stijenama Debelog kuka, Velikog Ćuka, Kuka od Skradeline i Kukova ispod Vlake.

Smjerovi u Paklenici svojom se opremljenošću međusobno dosta razlikuju. Stari smjerovi su opremljeni klinovima, dok su u novijim korišteni spitovi.

Glavna penjačka sezona u Paklenici počinje u proljeće i traje do kasno u jesen. Najveći broj penjača ovdje se okuplja oko 1. svibnja kada se održava tradicionalni Međunarodni s susret penjača s cijelim nizom događanja i natjecanja.

  • Penjačima bi mogla biti zanimljiva informacija da za ulazak u Nacionalni park mogu kupiti  3-dnevne i 5-dnevne te godišnje ulaznice po povoljnijim cijenama u odnosu na jednodnevnu ulaznicu.

  • Javna ustanova NP Paklenica osigurava svakodnevno dežurstvo HGSS-a na penjalištu tijekom srpnja i kolovoza, te u terminima produženih vikenda u ostalim mjesecima (Uskrs, Praznik rada, Tijelovo, Duhovi, Dan državnosti RH i Svi Sveti).

DSC 0046 malo niza