Etno-kuća Marasović

Etnografska cjelina zaseoka Marasovići na ulazu u kanjon Velike Paklenice sastoji se od više kuća, građenih u tradicionalnom stilu i ograđenih visokim dvorišnim zidovima. Raskošne volute nad dvorišnim vratima svjedoče o majstorstvu klesanja kamena u podvelebitskom kraju. Ovaj zaselak vrijedan je svjedok kulturne baštine i zaštićeno je kulturno dobro te se nalazi u Registru kulturnih dobara RH. Javna ustanova otkupila je i obnovila staru kamenu kuću koja je prenamijenjena u izložbeni prostor te je zajedno s konobom otvorena tijekom sezone posjećivanja.

Zaseok Marasovići

 

Etno kuca Marasovic 02

Etno kuca Marasovic 03

Izložba "Mirila - počivala duša"

mirila

U etno kući Marasović postavljena je izložba pod nazivom "Mirila - počivala duša".
Mirila su kamene oznake jedinstvenog pogrebnog rituala prakticiranog u vrijeme kada se živjelo na Velebitu i od Velebita(17.-20.st.), smještena uz velebitske staze. Danas su mirila zaštićena nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske.
Kroz mirila ova izložba govori o običajima, načinu života, stvaranja i umiranja cijelog jednog vremena, u suvremenoj interpretaciji znanstvenika i umjetnika (Siniša Reberski, Krešimir Rončević, Radivoj Simonović, Tomo Vinšćak, Mirjana Trošelj, Petar i Josip Strmečki, Josip Zanki).
Izložbu su organizirali Turistička zajednica općine Starigrad i JU NP Paklenica u suradnji s Galerijom Klovićevi dvori u Zagrebu.

Ulaz na izložbu je slobodan a može se razgledati u ljetnom periodu od 13.00-21.00h.