Poučne staze

Poučna staza Velika Paklenica

Najposjećenija staza u parku koja vodi od kanjona Velike Paklenice do Planinarskog doma. Na stazi se nalazi 10 interpretativnih ploča koje educiraju o prirodnim osobitostima NP Paklenica i kulturnim značajkama ovog područja.

DSC 8147Poučna staza Velika Paklenica

Poučna staza Paklarić s vidikovcem

Poučna staza Paklarić smještena je uz lijevu obalu potoka nedaleko od ulazne recepcije. Ulaz na stazu je označen pločama. Poučna staza počinje starim, preuređenim pakleničkim mlinom te vodi do utvrde Paklarić, koja se nalazi na koti od 121 m, i vidikovca s kojeg se pruža panoramski pogled. Duljina staze je 550 m, a opremljena je s četiri edukativno-informativna panoa: velebitski stanovi, tradicionalna poljoprivreda, stočarstvo u južnom Velebitu i karavanski put.  Na vidikovcu se nalazi teleskop i dvije interpretativne ploče o važnijim arheološkim lokalitetima.

O utvrdi Paklarić

Arheološko istraživanje Paklarića provedeno je 2001. godine. Na istočnom dijelu platoa obuhvaćen je obrambeni zid, a pronađena je manja količina prapovijesne keramike i veća količina srednjovjekovne keramike. Smatra se da je navedeni obrambeni zid izgrađen u kasnom srednjem vijeku (14.-16. st) na ostacima i od ostataka prapovijesnog suhozidnog bedema. Na zapadnom rubu platoa pronađena je velika količina životinjskih kostiju, školjki i veća količina ulomaka zemljanog posuđa. Značajni su i nalazi triju srebrnih novčića mletačkih duždeva. Smatra se da je i taj obrambeni objekt izgrađen u kasnom srednjem vijeku, te da je nadzirao značajnu komunikaciju koja je kroz Paklenicu vodila od mora prema Lici i obrnuto.

Utvrda Paklarić

Pješačka staza Pjeskarica

Pješačka staza Pjeskarica duga je 1,5 km, a počinje od obnovljenog Pakleničkog mlina 150 m sjeveroistočno od Ulaza 1 i vodi uz potok Velika Paklenica. Ljeti je na ovoj stazi moguće pobjeći od podnevnog sunca jer se većina staze proteže kroz šumoviti dio kanjona. Staza je relativno položena pa je pristupačna većini posjetitelja no zbog zahtjevnosti terena nije prilagođena osobama s posebnim potrebama. Duž staze postavljene su interpretativne ploče na kojima je moguće saznati nešto više o Nacionalnom parku.

Poučna staza "Pjeskarica"

Poučna staza „Kratko putovanje kroz prošlost“

Osam kilometara duga biciklističko-pješačka staza vodi od središta Starigrada-Paklenice do ulazne recepcije u Velikoj Paklenici, pa kroz stare zaseoke, preko Male Paklenice do Selina. Poučna staza „Kratko putovanje kroz prošlost“dio je ove pješačko-biciklističke staze. Opremljena je s pet interpretativnih ploča koji prikazuju povijest ovog kraja od prapovijesti do danas.

Biciklistička staza