17 Ožujak 2020

Rumunjski ris Alojzije dolazi u spas dinarskoj populaciji!

Nakon Dorua, stigao je i ris Alojzije! Ispušten je u Nacionalnom parku “Paklenica” kako bi spasio dinarsku populaciju kojoj prijeti izumiranje.

Nacionalni park “Paklenica”, 13.03.2020. - Drugi od četiri risa koji se u Hrvatsku naseljavaju u sklopu LIFE Lynx projekta, ispušten je na područje Nacionalnog parka Paklenica.
Ispuštanje risa nastavak je odlične suradnje međunarodnih stručnjaka na projektu LIFE Lynx, čiji je cilj sprečavanje izumiranja populacije risa u Dinaridima. Opstanak populacije najviše ugrožava dugogodišnje parenje među bliskim srodnicima, a naseljavanjem jedinki iz Karpata unose se novi geni i oporavlja genska raznolikost dinarske populacije.

Još smo jedan korak bliže zdravoj i održivoj populaciji risa u našim krajevima! Svi iz tima smo vrlo sretni što možemo sudjelovati u ovako važnom projektu za očuvanje naše bioraznolikosti. Ovom prilikom zahvaljujem svim partnerima i suradnicima, te financijerima na podršci bez koje ne bismo uspjeli.” poručila je Magda Sindičić, docentica s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koordinatorica hrvatskog djela LIFE Lynx projekta.

Ponosni smo što je Nacionalni Park Paklenica risu Alojziju postao novi dom. U LIFE Lynx projektu sudjelujemo od samog početka, i velika nam je čast što možemo i izravno pomoći oporavku populacije risa. Nadamo se da će se Alojzije uistinu udomaćiti, zavoljeti Velebit, i kod nas pronaći sve što mu treba.” izjavila je ravnateljica JU NP Paklenica, Natalija Andačić.

Odrasli mužjak mase 21 kg prije mjesec dana je uhvaćen na području Rumunjske, a za njegovo hvatanje su zaslužni rumunjski partneri projekta LIFE Lynx, Udruga za očuvanje biološke raznolikosti (ACDB). Do trenutka ispuštanja, ris je prošao sva potrebna zdravstvena i genetska testiranja te posebnim transportom prešao gotovo 1300 kilometara do svog novog doma.

Ovom risu odlučili smo dati ime “Alojzije”, u čast pokojnog ing.šumarstva Alojzija Frkovića. G. Frković je bio jedan izuzetan čovjek koji je dao poseban doprinos praćenju populacije risa kao i hrvatskom lovstvu, i na ovaj simboličan način želimo mu iskazati zahvalu.” izjavio je Vedran Slijepčević, u ime Veleučilišta u Karlovcu koje je partner na LIFE Lynx projekt.
 
Foto: Vedran Slijepčević, Life Lynx